Hur ser din jordmån ut?

2014-11-05 15.42.55När jag gick en promenad här i Nerja såg jag detta – och många fler – underbara Fikus-träd. Stort, ståtligt och välmående, långt från den bleka, taniga kopia som jag har i kruka hemma på fönsterbrädan.

Det fick mig att fundera över våra optimala betingelser, vare sig vi är människa, djur eller växt. Om vi får de mest optimala förutsättningarna för näring, vatten, solljus, skötsel, någorlunda fritt från föroreningar och skador, så blomstrar vi. Beröva oss jordmånen, ljuset eller omsorgen och vi krymper, förminskas, drabbas av sjukdomar och når sällan det magnifika som vi var ämnade till. Rätt betingelser ger oss en läkekraft och vitalitet som är fantastisk.

Så hur lever du? Ger du dig själv den optimala jordmånen för att växa och blomstra? Vad är DIN optimala jordmån?

För mig handlar det om näringsrik, naturlig, artegen kost i så ren form som möjligt. Sömn, skratt och kärlek. Ljuset är viktigt, därför väljer jag att tillbringa en tid i solen varje år. Upplevelser, njutning och närvaro. Utveckling och framåtskridande, reflektion och eftertanke. Allt är delar i min perfekta jordmån.

Kanske är det även din perfekta jordmån, kanske behöver du andra saker, fler saker eller inte alla. Hur som, så önskar jag dig ett liv i den bästa jordmånen som passar just DIG.

/Ann-Catherine