Jag går inte ner i vikt…

… vad gör jag för fel?

Det är den absolut vanligaste frågan jag möter bland mina klienter, bland människor jag möter i andra sammanhang och i diskussioner i diverse grupper på internet.

Jag skulle vilja säga så här. Och jag vet att det inte är det populära svaret!

Glöm bort att du ska gå ner i vikt! Ät och ha roligt, skratta, kramas, rör dig och LEV!

Satsa på att landa i kosten…  Låt den bli naturlig och inte en diet. Lär dig hur du fungerar, hur LCHF fungerar, vad som är din nivå på kolhydrater för att må bra och stå still i vikt. När du hittat din balans kommer resten av sig själv. Ofta utan fler åtgärder än att käka på. Ibland behövs en justering för att komma igång med viktminskning. Men låt kroppen jobba i egen takt. Det är en stor omställning, och det kan ta tid.

För mig har det gått ryckvis, första kilona tog ett år på sig. Nu 6 år senare äter jag utan att fundera, det sitter i ryggmärgen så pass att jag blir förvånad när jag äter ute och hittar potatis på tallriken. Har faktiskt glömt att det fanns ett annat sätt att äta. Och jag har nått min målvikt av bara farten, utan att egentligen tänka på det. Ett kilo då och då, utan att jag gjort några egentliga förändringar. Jag lyssnar på min hunger och min mättnad. Och vet vad jag mår bra av att äta.

Så lägg ett par år på att hitta rätt i kosten du ska äta för resten av livet! Hitta din hunger och mättnad, dina favoriträtter, ditt sätt att hantera vardag och fest, hunger och sug. Hitta din väg in i kosten du ska äta för resten av livet.

Visst är det ett tråkigt svar? Men jag lovar dig – du kommer ALDRIG mer att gå ofrivilligt hungrig. Du kommer att äta dig mätt när du vill det. Du kommer ALDRIG mer att banta! Du kommer att äta mat, varje dag. Inga piller, pulver eller konstiga dieter. Du kommer att hitta tryggheten i att du vet vad du mår bra av, vad din vikt står still på, och så småningom även hur du ska justera kosten så att du får den effekt du vill ha.

Och en vacker dag, utan att du tänkt på det, är byxorna ett par nummer för stora. Och vågen visar något annat.

Tycker du det är svårt att hitta rätt i informationsdjungeln och vill lära dig mer om LCHF – gå en kurs! Lär dig tillsammans med andra. Eller boka en privat rådgivning och få en kickstart direkt. Passar det dig bättre att lära dig på egen hand finns massor av bra sidor på internet att börja med. Kostdoktorn.se är en bra början med mycket fakta om LCHF – hur fungerar kosten och kroppen tillsammans. Under våren kommer jag att blogga, skapa webkurser och seminarier om olika ämnen. Har du förslag på vad jag ska skriva om – hör av dig med tips!

Lycka till!

/Ann-Catherine

ps – finns du i Avesta på lördag den 5 april – kika in på Hälsans Dag i Avestaparken och passa på att ställa dina frågor live till mig då! Då har du även 20 % rabatt om du bokar kurser och rådgivning hos mig.